Konfirmationstale: "Derfor er Jesus den vildeste Mikkel Hansen nogensinde"

Konfirmationstale: "Derfor er Jesus den vildeste Mikkel Hansen nogensinde"
Udgivet af Kristoffer Simonsen, søn d. 21. jun 2020, kl. 21:10
Gudstjeneste

I lørdags blev 4 af årets mange konfirmander fejret i Sct. Michaelis Kirke. Stort og varmt tillykke!! 

 Talen til dem tog udgangspunkt i en metafor med håndbold, og den handler blandt andet om, hvorfor Jesus er den vildeste Mikkel Hansen nogensinde. Undervejs fik vi også en video-hilsen fra Casper U Mortensen (venstrefløj på herrelandsholdet)! 

Læs hele talen til konfirmanderne nedenfor!

PS: Vi glæder os VIRKELIG MEGET til at fejre resten af vores herlige konfirmander til september 

Kære konfirmander

Så kom dagen endelig. Dagen vi har glædet os til gennem corona-forsinkelser og besværlige restriktioner. Men nu er vi her!

  • De fine kjoler og det smarte drengetøj er fundet frem.
  • Alting sidder præcis som det skal, og der er lagt mange kræfter i alle forberedelserne. For nu er alt pudset og klar til den store dag.

 

Resten af jeres klassekammerater må væbne sig med endnu mere tålmodighed, indtil deres konfirmation i september. Nogle af dem er også med i dag som gæster – og hvor er det bare hyggeligt, selv om vi alle ønskede, at det hele kunne have været afviklet ligesom det plejer.

 

Fordelen ved, at I er så få konfirmander i dag er, at det giver mulighed for at gøre talen til jer endnu mere personlig. I begyndelsen var det blot jer to, Filippa og Isabella, der skulle konfirmeres denne dag. Jeg ved, hvor meget håndbold betyder for jer, så derfor lå det lige til højrebenet, at talen til jer, skulle bruge ”håndbold” som en gennemgående metafor.

Senere kom først Andrea og dernæst også Magnus med på konfirmationen i dag. I er fantastisk velkomne, og jeg er meget glade for, at I er her. Men det gav mig lidt af en kattepine, for hvordan kobler man lige Andreas glæde for heste og Magnus’ forkærlighed for e-sport og gaming sammen med håndbold?

 

Hurtigt stod det dog klart for mig, at det slet ikke var nogen hindring. Tværtimod kan jeres forskellighed være med til at gøre håndbold-metaforen endnu stærkere.

 

Forskellige positioner på banen, på tribunen og i livet

Noget af det vigtigste ved håndbold er, at det består af samarbejde og holdspil.

- Nogle er drønhurtige fløjspillere, ligesom Filippa, der kan løbe den ene kontra efter den anden.

- Nogle af slidstærke stregspillere, ligesom Isabella, der skaber plads for alle holdkammeraterne og opfanger de løse bolde.

- Nogle står på trænerbænken for at give gode råd og feedback

- Nogle er den vitale 8. mand, der hepper på tilskuerpladserne og gør spillet endnu mere spændingsfyldt.

- Andre er dem, der gør alt det usynlige arbejde med logistik, rengøring, PR og alle mulige vildt vigtige opgaver, der har stor indflydelse på håndbolden, men ikke er synlige på banen eller TV-skærmen.

 

Det er et stærkt billede til at illustrere, hvordan jeres forskellighed som unge mennesker og konfirmander er ekstremt vigtigt. Tænk, hvis alle sammen ville spille venstre back ligesom Mikkel Hansen. Det ville gøre det helt umuligt at spille håndbold.

 

Det samme gælder i det kristne fællesskab. Bibelen sammenligner os faktisk med en krop, som har mange forskellige funktioner. Der er arme, ben, lunger, øjne, næse og mund. Alt sammen vitale dele af kroppen.

Derfor dur det ikke, at øjnene siger til armene. Eller at målvogteren siger til fløjen: Vi kan ikke bruge dig længere!

 

Kære konfirmander: Vi har brug for hinanden!

Der ligger en kæmpe rigdom i, at Gud har skabt os forskelligt og med forskellige interesser og talenter.

 

Elsket – også når vi ikke vinder

Så er der jo det med håndboldkampe, ride-konkurrencer og gaming med fx Fortnite, at der som regel både er en vinder og en taber. Uuf, hvor kan det bare gøre ondt at tabe! Det er nok de aller færreste af os, der bryder sig om det.

 

Endnu mere smertefuldt er det, hvis vi i skoleklassen eller i livet generelt bliver dem, der taber. Dvs. dem, der ikke vinder særlig mange venskaber og måske ligefrem bliver kaldt for tabere. Det gør mig faktisk helt stille at tænke på og tale om, fordi det bare er så trist og ærgerligt, når hele livet kommer til at føles som en håndboldkamp eller en konkurrence, man taber igen og igen.

 

Da vi alle sammen er mennesker, der begår fejl og fejhed, kan det ikke undgås. Men det betyder ikke, at vi skal stoppe med at kæmpe for, at alle mennesker er elsket og værdifulde – både når vi vinder, og når vi taber.

 

Den ultimative kamp er vundet for os

Samtidig er konfirmationen netop en bekræftelse af, at den ultimative kamp allerede er vundet for os. For Jesus er den vildeste Mikkel Hansen nogensinde, der overvandt selveste ondskaben og døden, i fuldstændig vanvittig kærlighed til os alle. En kærlighed, der gælder både håndboldspillere, heste-piger, gamere og alle os andre.

Uanset hvor mange kampe vi taber i på håndboldbanen og i livet, så vil vi altid have del i den største sejr af dem alle: Jesu opstandelse og sejr over døden!

 

Faktisk tror jeg, at det er noget af det, vi trænger allermest til at høre i vores kultur:

- Vi kan ikke vinde hver gang.

- Nogle gange taber vi. Vi kan tabe en håndboldkamp. Vi kan tabe kontrollen.

- Og hver gang vi taber, må vi kaste os i armene på den Gud, der først spredte sine arme på korset, da han døde for os, og nu spreder sin arme for at tage imod os og gribe os.

 

Det kristne budskab er:

- Du er ikke en fiasko bare fordi du taber eller laver fejl.

- For Jesu kærlighed er nemlig sådan indrettet, at han gav sit eget liv lige præcis for at fortælle dig, at du er elsket – også når du taber kontrollen eller laver fejl.

 

Håndbold-salmen

Efter min tale skal vi synge en festlig lovprisning, jeg ofte tænker på som en ægte håndbold-salme.

Salmen hedder: Jesus lever, graven brast. I slutningen af 2. vers lyder der nogle ord, som næsten ligeså godt kunne synges i håndbold-hallen eller foran TV-skærmen:

åben har jeg Himlen fundet,

[For] Jesus vandt, [så] jeg har vundet!

 

Det er fuldstændig ligesom håndboldherrerne med Mikkel Hansen, Casper U Mortensen og alle de andre drenge, der vandt VM sidste år. Selv om jeg ikke var på banen en eneste gang, følte jeg det fuldstændig som min sejr.

Jeg blev også verdensmester. Det var ikke kun håndboldgutterne på banen – de vandt for os alle sammen.

 

- For Danmark vandt, og derfor har jeg også vundet!

- På samme måde: Fordi Jesus vandt over synd, ondskab og død – så har vi også vundet. For hans sejr bliver vores, når vi tager imod den i dåb og tro.

 

Video med Casper U Mortensen

En af de gutter, der spiller på det danske herrelandshold i håndbold, spiller til daglig i mægtige FC Barcelona, og så er han gift med en håndboldreporter, der netop kommer her fra Fredericia.

Med god hjælp fra Filippas mor er det faktisk lykkedes at få en meget særlig overraskelse til jer i dag. For landholdspilleren Casper U Mortensen har sendt en lille hilsen til jer 4 konfirmander, som vi nu skal se på skærmen.

 

-          Videohilsen

 

Var det ikke bare fedt? Giv lige både ham og Filippas mor en klapsalve!

 

Det vigtigste er, at I er iblandt alle dem, der holder allermest af jer – sådan sagde Casper U Mortensen blandt andet. Det gælder selvfølgelig jeres familie og venner.

Netop i konfirmationen er det samtidig tydeligt, at vores familie også gælder den treenige Gud, der er vores himmelske far!

For i dåben bliver vi født som Guds børn og han bliver vores himmelske far. Så den almægtige Gud er også jeres nærmeste familie, der holder allermest af jer. Uanset hvad der sker. Og uanset om vi vinder eller taber.

 

Undersøg sagen til bunds

I såvel håndboldkampe som e-sport er det vigtigt at lægge en god strategi og ”gameplan”. Derfor er der også mulighed for i håndbold at tage Timeout flere gange i en kamp, så spillere og træner lige kan samles i en huddle og kigge hinanden i øjnene:

- Hvordan bryder vi gennem deres forsvar?

- Eller hvordan stopper vi dem, når de laver deres særlige krydsbevægelser i angrebet?

 

Magnus, Isabella og Filippa læste en bibeltekst højt for os. Tak for det! Den bibeltekst bliver læst i alle landets kirker i morgen og så passer den tilfældigvis super godt til konceptet med at lægge en strategi.

 

Bibelteksten handler nemlig om, at Jesus tager en Timeout med de mange mennesker, der følger ham. Og så spørger han:

- Er I klar til at give den fuld gas?

- Er I klar til at satse alt på, at Jesus virkelig skænker os sejren og evigt liv ved sin opstandelse?

 

Se, nu kan det for nogle være, at alt det der med kristendommen virker som en gammel sag, der ikke rigtig vedkommer os mere. Og det er selvfølgelig fuldstændig i orden. Enhver er fri til at vælge!

Men samtidig vil jeg opmuntre både jer konfirmander og alle andre til fortsat at undersøge Bibelen og den kristne tro helt til bunds.

 

- Holder det vand?

- Er det virkelig sandt, at Gud har skabt hele universet?

- Er det virkelig sandt, at Jesus vandt over al synd og ondskab for vores skyld?

 

I løbet af året, har I konfirmander gang på gang vist mig, at I på mange måder er dygtige til at træffe reflekterede beslutninger: Vi har haft mange øvelser, hvor I skulle tage standpunkt til forskellige udsagn. Det vigtige var ikke jeres holdning, men jeres argumenter. Holder de vand? Giver det mening at tro?

 

På samme måde vil jeg opfordre jer til fortsat gennem livet at undersøge troen på Gud for at finde ud af, om det virkelig holder? Om det giver mening?

 

Der vil komme hindringer, men så tag en Timeout og stik hovederne sammen med dem, I holder af.

- Formentlig vil det endda vise sig, at kristentroen indeholder meget mere gods og mening, end man først lige skulle tro. Og at der gemmer sig mere guld under overfladen, end I regnede med. Derfor har jeg en lille overraskelse mere til jer.

→ Tag præstekjole af!

 

- Både Bibelen og kristentroen kan godt holde til at blive undersøgt til bunds. Det har jeg selv brugt en rigtig stor del af mit liv på – og jeg vil gerne være ærlig at sige, at jeg har kæmpet med mange ting i den kristne tro – men indtil videre har jeg virkelig fundet, at Gud holder hele vejen igennem.

 

Så kære konfirmander.

Rigtig hjertelig tillykke med jeres konfirmation.

 

Nu skal vi synge, og som ægte håndboldfans kan vores sang måske lyde så højt, som i en tætpakket håndboldhal, når vi sammen skråler med på den store påske-festsang:

Jesus lever, graven brast.

Jesus vandt, så jeg har vundet!