Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Årets konfirmationstale af Kristoffer Simonsen

Årets konfirmationstale af Kristoffer Simonsen
Udgivet af Kristoffer Simonsen, søn d. 28. apr 2019, kl. 19:36
Præster

Kære konfirmander

Så kom dagen endelig. Dagen vi har glædet os til og forberedt os til i lang tid.
- De fine kjoler og det smarte drengetøj er fundet frem.
- Både håret, skjorterne og butterfly sidder, som de skal.
- Jo alt er pudset og klar til den store dag.

Talens tema

For en måned siden gav jeg en opgave til jer konfirmander, hvor I skulle svare på forskellige spørgsmål. Et af spørgsmålene lød: Hvad kunne du godt tænke dig, at jeg sagde noget om i min konfirmationstale i kirken til jer?

Det kom der mange kreative svar på:
- En kunne godt tænke sig, at jeg kørte en bil ind i kirken.
- En anden ville gerne høre noget om Fifa eller om Snapchat.

Så var der to drenge, der gerne ville have, at jeg snakkede om, hvordan de er de to dygtigste og lækreste elever, jeg nogensinde har set. Og hvordan B-klassen er min yndlingsklasse.

... Emil og Sejr. I er nogle herlige drenge, men jeg vil overlade det til jeres forældre, at snakke om, hvor dygtige og lækre I er, så jeg ikke kommer til at udstille jer her i kirken.
Så behøver jeg heller ikke træde mere i, at I stavede B i B-klassen med BE. 

Og så var der adskillige af jer, der foreslog, at talen skulle handle om kage. Primært fordi kage er mega lækkert, som en af jer skrev. Og bedst som jeg sad og læste jeres svar – og fik usigeligt meget lyst til en lækker kage, så slog det mig, at der faktisk er utrolig meget ved kager, der også kan bruges som billeder på vores liv.

Forskellige varianter af kage

Hvis man googler ”kage” står det hurtigt klart, at kage ikke bare er kage. Der er tonsvis af forskellige kager. Der er kage med flødeskum, kage med creme, kage med chokolade, kage i lag. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan en kage kan se ud og hvad der kan være nede i den. 

Og hvis I har det ligesom mig, begynder jeres mund langsomt at løbe i vand, når vi snakker så meget om kager.

Sommetider sker det, at der går kage i det hele. Selv om kage er lækkert, er det et negativt udtryk. Sådan at forstå, at det hele mislykkes eller bare er nedern.

Uanset hvor gammel man er, eller hvor dygtig man er, kan det ske, at der går kage i det hele. Det kan gøre rigtig ondt og være rigtig hårdt.

Pointen er at uanset, hvordan kagen ser ud eller hvilket fyld der er inden i – eller man kunne sige, uanset hvordan jeres liv ser ud, og uanset hvad der fylder hos jer lige nu. Om I lykkes med det meste, eller der går kage i alting. Så er det fantastiske budskab i Bibelen:
- At Gud følger med os.
- At Gud elsker os fuldstændig og total ubetinget.

En af jer konfirmander skrev om sit konfirmationsord, at I ønskede netop det vers fra Bibelen, fordi det mindede jer om, at der altid er en ved din side, selv om du kæmper med sorg.
- En anden skrev: ”Mit konfirmationsord siger om Gud, at han er omsorgsfuld og tager sig af alle. Han giver mig styrke til at leve. Han døde uskyldigt på korset for vores skyld”

Det synes jeg er rigtig fint skrevet. Uanset hvad der fylder i jeres liv, så er Gud den samme – og hans kærlighed gælder alle dage.

Når det hele skal være perfekt…

Når man ser en kage, er de som regel meget pænt pyntet på overfladen – i hvert fald dem, vi ser i butiksvinduerne eller bedst kan lide at servere for andre. Og hvis man har set Den Store Bagedyst vil man vide, at en kage også meget gerne skal stå snorlige og have et skarpt snit, når man skærer dem ud.

Det er alt sammen meget fint og lækkert. Men bagsiden af medaljen er, at det kan give indtryk af, alting altid skal være så perfekt, at der ikke bliver plads til at lave fejl eller til at være middelmådig.

Det kan jeg heller ikke selv sige mig fri for. Jeg vil aller helst stråle som præst og holde en konfirmationstale, som I kan lide. For det er rarest at stråle sig i succesen, når det hele ser ud til at gå godt.

Men det kristne budskab er:
- Du er altid en fantastisk kage, uanset hvordan du ser ud.
- Du må godt have lov til at lave fejl. For Jesu kærlighed er nemlig sådan indrettet, at han gav sit eget liv lige præcis for at fortælle dig, at du er elsket – også når du er fyldt med skyld eller skam, eller ikke kan klare alting helt perfekt.

Bag præstekjolen

En kage indeholder altid meget mere, end det man umiddelbart kan se. Det gælder også for ethvert menneske.

Faktisk har jeg gemt noget ganske særligt til jer under min præstekjole i dag… Før I får alt for mange sjove ideer til, hvad det kan være, vil jeg sige, at det skal være med til at illustrere det med, at man nogen gange kan blive overraskede over, hvad der gemmer sig under overfladen. At vi mennesker indeholder mere, end man umiddelbart kan se.

Hehe. Men lige nu kan I garanteret ikke tænke på andet end, hvad det mon er jeg gemmer inde under kjolen... Er det mon en kæmpe flødeskumslagkage?

Jeg har ladet mig fortælle, at det først er fra 8. klasse, at I må gå i byen i frikvartererne på skolen for at købe lækkerier.

Men hvad gør man så, når man går i 7. klasse og man virkelig har lyst til kage?
For kage er altså bare lidt svært og upraktisk at smugle ind i skolegården, uden at tiltrække sig for meget opmærksomhed. Selv med en stor præstekjole på. Bortset en ganske særlig delikatesse, som jeg nu vil afsløre for jer:

Nu skal I bare se løjer… GIFLER!

Uddele Gifler

Jeg kontaktede faktisk Pågan Gifler for at høre, om de ville sponsorere Gifler til alle mine konfirmander. De blev så overvældede af min forespørgsel, at de var fuldstændig med på ideen – så nu vil jeg simpelthen give alle jer konfirmander en ekstra konfirmationsgave!

Foto: Jeg lovede at tage et billede af de glade konfirmander med deres Gifler.

Kransekagefigur vs Livets Brød

Noget af det særlige ved Gifler er, at det ligger lige på vippen mellem brød og kage. Med lidt god vilje, kan man hævde, at det forener noget af det bedste fra brød og fra kager.

Når det er relevant, skyldes det, at Bibelen ikke siger særlig meget om kage. Men Jesus sagde om sig selv, at han er Livets Brød. Det var der et par af jer konfirmander, der læste fra Bibelen tidligere.

Jesus sagde: Jeg er livets brød. Den, der kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der tror på mig, skal aldrig tørste.

Jesus er altså mere end bare en kransekagefigur. For brød er sådan noget med gods i – og selv om kage virkelig er lækkert, så vil jeg støtte jeres forældre i, at I desværre ikke kan leve af kage og søde sager alene.

Men så kan man jo indvende: Er sådan et brød ikke bare tørt og kedeligt?
Så vil jeg svare, at jeg elsker brød. Sådan et friskbagt stykke rugbrød fra bageren, glider nærmest ned ligesom slik. 

Sådan har jeg det også med troen på Jesus. For mig betyder det helt vildt meget. Fordi Jesu kærlighed er så stor, at jeg bare ikke kan ignorere den.

Men når jeg skal være ærlig: Så jo - jeg kender også godt til, at brød kan blive gammelt, tørt og kedeligt!
Sommetider kan det også føles tørt og kedeligt for mig at læse i Bibelen, selv om jeg er præst. 

Men det står som et meget autentisk billede af virkelighedens verden, som jeg tror vi møder den alle sammen: At livet ikke altid er spænding og underholdning. Det vil af og til opleves tørt – eller måske ligefrem kedeligt.

Sagen er, at noget ikke bliver mindre sandt eller vigtigt, fordi det kan være kedeligt. Selvfølgelig skal der være plads til alt det sjove og det lækre. Til kage og til gifler. Kristentroen rummer både plads til de største dage med fest og glæde, som fx i dag – og til de hårdeste dage med ensomhed, skuffelse eller sorg.

Når I bliver konfirmeret, siger I ja til et liv i fællesskab med Jesus som verdens frelser. Et fællesskab, der gælder både de dage med brød og de dage med kager. Både de mange hverdage og de store festdage.

Folde sig ud

Samtidig er der en lille detalje med de gode gifler, som jeg vil slutte med. For de er rullet sammen ligesom en snegl. Det kan illustrere to ting:

1. For det første: Uanset hvor mange lag, vi har – eller hvor meget vi lukker os inde i frygt – så kender Gud vores aller inderste. Han har skabt os og kender hver den mindste detalje i vores liv.

Det kan gøre mig helt forpustet at tænke på. Tænk så stor en Gud. Jeg er altid allerede kendt og altid allerede elsket. Gud er den, der siger:
- Jeg elsker dig som du er, og jeg ønsker at leve med dig hver eneste dag: Både på de tørre hverdage, på de store festdage og når der går kage i det hele.

2. Det andet de sammenrullede gifler kan vise os, er, at noget, der er rullet sammen, kan foldes ud.

Og det kan I også gøre, kære konfirmander. Folde jer ud. Gud har skabt jer med et fantastisk potentiale. Hver og en af jer. Det har jeg fået bekræftet adskillige gange i løbet af året. I rummer så meget godt, der vil fortsætte med at folde sig ud i de næste mange år.

Da I blev døbt sagde I første gang JA til at få del i livet og fællesskabet med Gud.

Når I bliver konfirmeret og gentager det JA, så svarer det også til, at I er begyndt at udfolde mere og mere af den rigdom, der er i kristne tro og i livet med Gud.
Både på de tørre hverdage, på de store festdage og når der går kage i det hele.

Og med det vil jeg ønske jer stort og hjerteligt tillykke med konfirmationen – og fortsat god fornøjelse med kagerne og med Livets Brød.