Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Konfirmationstale af Kristoffer Simonsen

Konfirmationstale af Kristoffer Simonsen
Udgivet af Kristoffer Simonsen, lør d. 23. apr 2022, kl. 22:26
Kirken

STORT OG HJERTELIGT TILLYKKE til de første 43 konfirmander i Sct. Michaelis Kirke i dag, lørdag. Sikke en fest. Sikke en glæde!

Her er et lille videoglimt fra et frisk indslag i talen og hele konfirmationstalen af Kristoffer Simonsen er også indsat nedenfor. Det handler om ÆG i mange afskygninger.

God fornøjelse!

PRÆDIKEN

Kære konfirmander! Så kom dagen endelig. Vi er endelig samlet til fest.
- En fest for at hylde jer skønne konfirmander.

- En fest for at hylde den kærlighed, I er elskede med af Jesus og jeres familier.

Det har lige været påske. En fantastisk højtid om Jesu opstandelse og sejr over døden. Til en god påske hører også æg i mange forskellige former. Især de lækre påskeæg. Min mund løber i vand bare ved tanken om chokolade og marcipan i en sprød kombination. Lad mig lige starte med en rundspørge: Hvor mange herinde har spist påskeæg i år?

En af de gange i påsken, hvor jeg nød et godt påskeæg, fik jeg et af de øjeblikke, hvor jeg måtte standse op og bare nyde tilværelsen: Det slog mig, at der faktisk er utrolig meget ved æg, der kan bruges som billeder på vores liv.

GAVE

Til at understrege min pointe vil jeg begynde med at uddele en gave til alle jer konfirmander… Uddel pose med påskeæg!

ET KRISTENT SYMBOL

I fortællingen om Jesu opstandelse står æggeskallen som et billede på Jesu grav. Skallen ser død og livløs ud. Men skallen kan blive brudt indefra, når en lille kylling bliver udklækket. På samme måde brød Jesus ud af graven, da han opstod påskemorgen. Det er baggrunden for, at æg spiller så stor en rolle til påske.

Den gule æggeblomme i et almindeligt æg har også gemt påskehåbet i sig. For blommen er rund og gul som solen – som den morgensol, der bryder mørket. Det giver mig håb. Et håb om, at lyset skinner og vinder til sidst. Selv bag hårde skaller, gravsten og alt det, der kan være mørkt og svært i livet. Man kan bare ikke altid se det for skallen. For mig er det en ekstra glæde ved at spise kogte æg: Jeg kan se håbet kommer frem i den smilende gule blomme!

SKRØBELIG ÆGGESKAL - PAS PÅ HINANDEN

En æggeskal kan også være et symbol på, at livet kan være skrøbeligt. En æggeskal kan så let gå i stykker – ligesom livet kan gå i stykker eller noget inden i os kan gå i stykker. Det giver en appel til, at vi skal passe på hinanden.
Kære konfirmander: Pas på hinanden. Måske nogle af os kan se mere hårde ud end andre, men sandheden om ethvert menneske er, at vi kan gå i stykker. Vi kan knække. Vi har brug for støtte og omsorg.

Det er ikke fordi vi skal pakke hinanden ind i vat i frygt for alting. Det gør vi heller ikke med æg. Men vi skal behandle hinanden med opmærksomhed på, at vi holder noget dyrebart og værdifuldt i vores hænder.

Jeg ser sådan på det, at hver gang vi får lov til at komme tæt på et andet mennesker, så holder vi noget af deres liv i vores hænder. Ligesom et æg.

Sådan har jeg også følt det med jer, kære konfirmander. I løbet af året, der er gået, har vi båret noget af vores liv i hinandens hænder. I har udvist en rørende ærlighed og sårbarhed. Lige fra aller første samling, hvor I under gennemgangen af årsplanen delte fortrolige historier fra jeres liv og stillede utroligt væsentlige spørgsmål. Det var meget rørende.

Det har virkelig været en kæmpe fornøjelse at følges med jer i hele året, der er gået. I indeholder så meget smukt – og det har været et stort privilegium at opleve noget af alt det, I gemmer på indeni. Der har været stunder med grin, med konkurrencer, med dybe tanker og med ærlige tårer. Mange tak for det!

I beretningen fra Bibelen, som nogle af jer konfirmander læste op, hørte vi lidt af en samtale med Jesus og hans gode ven Peter. Forud for samtalen var der sket en forfærdelig hændelse, hvor Peter havde fornægtet sit kendskab til Jesus. Ikke bare en gang – men tre gange. Så Peter var fuldstændig i kulkælderen. Hans ”æggeskal” var knækket, og han var så forpint af skam, at han end ikke kunne se sig selv i øjnene.

Men I samtalen med Jesus bliver han rejst op igen. På forunderlig vis formår Jesus at samle Peters brudte og skrøbelige skal. For det er den Gud, vi tror på – den Gud, der ikke svigter os, når vi falder og går i stykker. Den Gud, der er trofast. Den Gud, som altid bærer os i sin hånd – også når livet gør mest ondt!

KONKURRENCER: "AT UDDELE ÆG"

Billedet med æg kan også bruges i forskellige lege og konkurrencer. Man kan fx ”give nogle æg”, hvis man vinder stort – uden at modstanderen scorer. På denne front skal det måske siges, at min hukommelse ikke altid er helt troværdig, men jeg husker det klart og tydeligt som om, at jeg har givet flere af jer æg i bordfodbold.

- 7C: Emma og Karoline, Matilde, Louis, Joakim og Kenneth – nu skal jeg selvfølgelig ikke hænge jer alt for meget ud her foran familier og venner. Men jeg husker det klart og tydeligt som om, at Julie og jeg gav jer et par gevaldige nederlag, hvor vi uddelte æg!

- 7B: Silke, Louise og Ida – nu skal jeg selvfølgelig ikke hænge jer alt for meget ud her foran familier og venner. Men jeg husker det klart og tydeligt som om, at Nathalia og jeg gav jer et gevaldigt nederlag, hvor vi uddelte æg!

Det med leg og konkurrencer har været en vigtig prioritering i undervisningen. Først og fremmest fordi det er sjovt. Men også fordi jeg tror på, at Gud også har skabt os til leg. Troen på Gud er et fantastisk holdepunkt, når livet er svært og når vi er skrøbelige – men Gud er ikke kun alvorlig. Gud er også fyldt med humor og med glæde, og vi kan have Gud med i alle områder af vores liv.

KASTE MED ÆG

Jeg har i øvrigt taget en lille overraskelse mere med til i dag.

- Hent æggebakke (gå baglæns)

… Nogle af jer undrede jer måske over, at jeg bakkede herind. Det er bare fordi, det er en ægge-bakke! – Den var til alle jer med god far-humor!

Der er en leg, hvor man skal kaste med æg til hinanden. For hver gang man griber, skal man øge afstanden, indtil ægget bliver smadret. Nu ved jeg godt, at vi er i fint tøj og i præstekjole, men jeg havde faktisk tænkt, at det kunne være fint med en lille illustration!

- Kaster…

Heldigvis gik ægget ikke i stykker!! Udover den sjove forskrækkelse, så er min pointe, at Gud heller ikke går i stykker. For Gud er ikke skrøbelig. Gud er stor, almægtig og stærk. Så Gud kan også godt holde til, at vi råber til ham, når livet gør ondt. Gud kan godt holde til, at vi stiller de svære og de kritiske spørgsmål. Det er ikke altid, at vi får de svar, vi bryder os om, men Guds kærlighed til os bliver aldrig mindre. For vi er altid elskede – også når vi selv knækker eller noget i vores liv, går i stykker.

Jeg har selv været på steder i mit liv, hvor jeg måtte råbe til Gud. Skælde ham ud, fordi jeg var ked af det og vred.

Jeg har også været på steder i mit liv, hvor tvivlede på, om alt det med Gud overhovedet var sandt. Om Gud virkelig er til og om han virkelig stod levende op af graven igen.

- Jeg har kastet det op i luften, lidt ligesom jeg gjorde med ægget før. Det samme vil jeg opfordre jer til at gøre, konfirmander. Udforsk troen på Gud. Undersøg om Bibelen taler sandt og stil de kritiske spørgsmål, som trænger sig på. For det kan Gud godt holde til.

HVEM ER JEG

Billedet med æg kan også bruges til at sige, at man er i sit helt rette element – at man har det godt. ”Jeg har det som blommen i et æg”, siger man.

Jeg tror, at mange af jer konfirmander har det som blommen i et æg derhjemme. I bliver rigtig godt vartet op derhjemme: Madpakkerne bliver smurt, tøjet bliver vasket, frisøren bliver betalt.
Og her vil jeg lige holde en kort kunstpause, så alle I konfirmander kan sende jeres forældre et taknemmeligt lille blik…

I gamle dage sagde man, at man trådte ind i de voksnes rækker ved konfirmationen. I dag kunne vi også bruge det billede, at I begynder at slå revner i skallen. Blommer begynder at bryde ud af de trygge rammer.

Et af de store spørgsmål på dette tidspunkt i livet er: Hvem er jeg?

Hvad er jeg god til? – Hvilken rolle skal jeg udfylde? – Hvem er jeg?

Det kan nogle gange være en hård proces. Det kan være svært at finde sine egne ben at stå på, og det kan gøre ondt at opdage, at verden rundt omkring alt for tit er både kold og barsk.

Noget af det jeg værdsætter mest ved konfirmationen er, at den giver noget af svaret på, hvem vi er. For når vi bryder ud af skallen og spørger: Hvem er jeg? – så lyder svaret fra Gud igen og igen: Du er elsket! Du er mit elskede barn. Uanset omstændighederne. Uanset farven på din æggeskal. Uanset om du er hårdkogt eller blødkogt. Så er du elsket. For du er mit elskede barn.

Det var derfor, at Jesus brød gravens ultimative æggeskal for ethvert menneske. For at vi kan blive konfirmeret i tro på, at hans tilgivelse og kærlighed er stærkere end alt andet.

Og med det vil jeg ønske jer hjerteligt tillykke med konfirmationen – og fortsat god fornøjelse med alle påskeæggene.

Nu skal vi synge den smukke sang: Påskeblomst!